Nynäjä - Pietarila
Pietarilan tilalla on lähes 400 vuoden vaiheikas historia ja se on ollut pääasiassa Anglenius-suvun historiaa. Kappalainen Daniel Anglenius oli ostanut Pietarilan tilan v. 1692. Pietarilan kartanolla on ollut elämää näihin päiviin asti, vaikka monet vanhat rakennukset ovat hävinneet. Angleniuksien pappissuku " talonpoikaistui", he ottivat myöhemmin asuinpaikan mukaan sukunimekseen Pietarila. Kansalaisopiston kangaspuut kolkkaavat vieläkin edesmenneen Kustaa Pietarilan talossa, ns. Yläpietarilassa. Nykyisin talon omistaa Pudasjärven kaupunki.
Herastuomari Paavali Paavalinpoika Pietarilan (s. 1801, k. 1879) elossa säilyneet lapset jälkeläisineen olivat vielä 1900-luvun alussa täysissä voimissaan. Paavali Pietarila oli ollut elinaikanaan "yksi Pudasjärven kunnan arvokkaimmista ja kunnioitettavimmista maanviljelijöistä". Muistokirjoituksessa kerrotaan, että kun hänen isänsä kuoli Nynäsissä asuessaan, " hänen täytyi äitinsä kanssa siirtyä, toisten asukasten pakotuksesta, Pietarilan maalle". Mutta onni oli myötä ja "hänestä vaurastui miehen mies lujalla, järkähtämättömällä tahdollaan". Luottamustoimia alkoi karttua ja hänelle myönnettiin Herastuomarin arvo 30 vuoden lautamiesajasta. Paavalin vaimo oli Beata Tuomaantytär Hiltunen (s. 1802, k. 1866).
Pietarilan kartanolla oli kaksi taloutta. Tuomas Paavalinpoika (s. 1827, k. 1913) oli maakauppias ja talollinen. Tuomas asui ns. Yläpietarilassa. Aukusti Paavalinpoika (s. 1847, k. 1913) oli Tuomaan pikkuveli ja ikäeroa oli 20 vuotta. Aukusti jäi isännöimään vanhaa Pietarilan taloa.
Yläpietarilassa asuvan Tuomaan puoliso Elsa Eriika Aapontytär Keränen oli lähtöisin Keräsenniemeltä. Eriika kuoli 1909. Tuomas ja Elsa Eriikalla oli kaksi lasta, Kustaa ja Margareeta, jotka jatkoivat maanviljelystä ja kaupan hoitoa.
Kustaa Pietarilalla ja hänen sisarellaan Margareetalla ei ollut perhettä. Kustaa oli kuuluisa kylmäsavustetun poronlihan savustamisesta. Kustaa Pietarilalle kerääntyi paljon luottamustehtäviä. Pietarilan salissa on istuttu monet merkittävät kokoukset. Sisarusten, Margareetan ja Kustaan, yhteistalous päättyi, kun Kustaa kuoli vuonna 1932. Margareeta kuoli jatkosodan aikana 1942. Kustaan ja Margareetan asuttama ns. Yläpietarilan talo on myöhemmin siirtynyt kaupungin omistukseen ja se on ollut muun muassa koulukäytössä. Nykyisin Yläpietarilassa on mm. kansalaisopiston toimintaa.
Aukusti Pietarila, Tuomaan pikkuveli isännöi vanhempaa Pietarilan taloa. Aukusti oli löytänyt vaimokseen jonkulaisen kauppiaan, Paavo Karvosen ainoan tyttären Margarethan. Hääjuhlaa vietettiin Pietarilan kartanossa 1880. Pietarilan Aukustilla oli iso ja yksi parhaiten hoidettuja maatiloja Pudasjärvellä. Kalastus oli isännän mielityötä. Kalaa pyydettiin omaan tarpeeseen ja myyntiin. Margarethan elämäntehtävä oli yhdeksänlapsisen perheen ja kodin hoitaminen. Hän oli innokas käsityöntekijä, jolle puutarhan ja kukkien hoito on oli myös tärkeää. Margareta oli myös mm. köyhäinhoitolautakunnan jäsen ja perustetun Naisliiton kannattaja.
Veljekset, Tuomas ja Aukusti, kuolivat saman vuoden aikana 1913. Aukustin leski Margaretha uurasti tilalla kunnes perheen nuorin poika, Kalle varttui jatkamaan tilanpitoa. Kalle Pietarilan (s. 1896 k. 1973) vaimo oli Jenny Kaarre (s. 1900, k. 1963). Kalle ja Jenny jatkoivat vanhan Pietarilan pitoa.

Markkinat Pietarilassa v. 1917
Kuvassa kauppias Kustaa Pietarilan rakennus ns. Yläpietarila. Kustaa Pietarila toimitti paikallisten tilallisten ja poromiesten tuotteita markkinoille. (Kuva Aili Pelttarin kirjasta "Mennyttä aikaa Kurenalla ennen ja jälkeen 1907"; 2021)