Mursunsaaren talot 1907

Mursunsaaren Mursuja kutsuttiin saarelaisiksi, osin näin on vielä tänäkin päivänä. Saaren isäntien sopu oli koetuksella, kun piti päättää kulkuyhteydestä saarelle. Isot talot eivät päässeet sopuun yhteisestä sillasta, niinpä tehtiin kaksi kivisiltaa, toinen oli harjulaisten ja toinen iikkalaisten. Väärälle sillalle ei saanut mennä. Iikkalaisten siltaa saivat käyttää Jussilaiset. Harjun silta lahosi ensimmäisenä ja vanhat pojat saivat sitten käyttää Iikkalan siltaa.

Mursunsaaren kaikki Isomursut olivat lähtöisin Kerälän niemeltä ja he kotiutuivat kauppojen myötä Mursunsaarelle.


Harju           

Wilhelm Tanelinpoika Nynäs ja vaimo Priita Antintytär elivät ja asuivat Harjun talossa. Henkikirja vuodelta 1907 kertoo, että vanhaisäntä  lähenteli jo 65 ikää ja hänen vaimonsa oli pari vuotta nuorempi. Vuonna 1907 Wilhelmin ja Priitan lapsista asuivat kotonaan vielä Greeta, Anna, Kalle ja Aukusti. Poika Kustaa oli mennyt Amerikkaan vuonna 1900. Vanhin tytär Maria oli opettaja Matti Isomursun vaimo ja tällöin jo kuuden lapsen äiti. Taneli Wilhelminpoika Nynäsillä oli kolme lasta Elsa Komulaisen kanssa Kötölässä.                                  

Vähämursu-Harjun talous oli kahdessa talossa. Vanhat pojat Kalle ja Aukusti asuivat kuolemaansa asti Harjulla. Kalle rakensi oman talon samaan pihapiiriin, talo sai nimen Saariharju. Myöhemmässä vaiheessa Harjun tila siirtyi uusille omistajille, puolet Karppiselle ja toinen puoli Koivulle.                                    

Pudasjärven Saha Oy rekisteröitiin 1924 toimeliaan apteekkari Wiikinkosken vauhdittamana. Saha ja mylly pystytettiin Mursunsaaren putaan itärannalle. Mursunsaaren perinteiseen maalaiselämään tuli teollista ryskettä, jota piisasi 1940-luvulla tapahtuneeseen sahan palamiseen saakka.                                                         

Iikkala           

Mursunsaarella Mursujen eli Isomursujen talossa asui Antti Isomursun perhe. Antin poikia olivat August, Anders, Kalle, Iikka ja Matti. Henkikirjan mukaan talossa asuivat vuonna 1907 lautamies Iikka Antinpoika Isomursu ja hänen vaimonsa Loviisa Matintytär Ervasti. Iikan veli, Kalle Antinpoika asui myös samassa taloudessa. Vanhin veli, Aukusti oli avioitunut Kipinään Kollajan kylälle. Anders avioitui Pintamolle. Matti lähti opintielle ja teki pitkän rupeaman Lakarin koulun opettajana.         

Isomursu kakkosesta tuli kyläläisten puheissa Iikkala, talon isännän mukaan. Talo oli hyvin toimeentuleva, ja sitä pidettiin mallikkaana talona. Iikka Isomursu oli pitkään vaivaishoidon esimiehenä monen muun luottamustoimen ohella.

Haanela     

Vuonna 1907 Isomursu- Haanelassa asui Juho Fredrikinpoika Isomursun leski Charlotta Tanelintytär Bäck (Parkkila). Charlotta kuoli vuonna 1911.   

Charlottan kanssa Haanelan talossa asui tytär Greeta Loviisa puolisonsa kyytirättäri ja poliisi Pekka Fredrikinpoika Haanelan kanssa. Lapset Juho, Aukusti ja Jalmari asuivat myös vielä kotona vuonna 1907.  Juho Pekanpoika Haanela jäi odottamaan, että Iikkalan tytär Maria palaisi Amerikan matkaltaan. Juho ja Maria Iisakintytär Isomursu avioituivat vuonna 1914. Marian Amerikan arkku on vieläkin suvun hallussa.            

Harjumursu

Harjumursun päärakennus ja vasemmalla komea vanha aittana ja tallina toiminut rakennus Mursunsaarella. Kuva: Aili Pelttari

Iikkala ja Haanela

Kuvassa vasemmalla Iikkalan rakennus ja oikealla Haanelan rakennuksia Mursunsaarella. (SN)

Haanela eli Jussila

Tämä Haanelan rakennus on purettu 1999. (SN)

Luo kotisivut ilmaiseksi!