Kansakoulu

Kansakoulu on päätetty perustaa suurella äänten enemmistöllä tähän kuntaan kuntakokouksessa 1870. Tästä päätöksestä on tehty Kuvernöörin oikeuteen valitus, jonka kuitenkin Herra Kuvernööri on kumonnut. Tammikuussa 1871 on päätetty vuokrata kouluhuoneet Aukusti Riekiltä kirkon läheltä. Opettajaksi saatiin Jyväskylän seminaarin läpikäynyt Juho Lakari. Mutta kouluikäisten lasten enemmistö oli Kurenalan kansoittuvalla taajama-alueella Iijoen kahta puolta. Koululle oli löydettävä parempi paikka jo kulkuyhteyksienkin puolesta. Koulu siirrettiin Nyynäjän taloon, kunta vuokrasi kauppias P. Poroputaalta tilat, jossa koulu sitten jatkui kuuden vuoden ajan.

Vuonna 1880 päätettiin rakentaa uusi koulu Kurenalle. Uuteen koulutaloon päästiin lokakuussa 1884. Poropudas oli osoittanut "aution ja kolkon näköisen" kangasmaan rakennuspaikaksi läheltä Roomun rantaa. Opettaja Juho Lakari teki paikasta koulun näköisen. Hänen aikanaan istutettiin koulun aidanteeksi lehtikuusia tienvarteen. Koulu sai nimen opettajansa mukaan, se on "Lakarin koulu" ja seisoo yhä paikallaan. Lakarin jälkeen opettajaksi tuli pitäjän oma poika, Matti Isomursu, joka oli johtajaopettajana 30 vuotta. Hänen vaimonsa, Maria opetti tytöille käsitöitä. Johtajaopettajana Matti Isomursua seurasi Toivo Ilkka, jonka vaimo Katri Ilkka oli myös opettaja.

Lakarin koulu

Kurenalan ensimmäinen koulurakennus, Lakarin koulu. Lehtikuusia oli jo tuolloin tietä reunustamassa. Postikortti vuodelta 1908 (SN)

Luo kotisivut ilmaiseksi!